12 mei 2011

Berceau


Een Berceau (of loofgang) is een pad waarbij aan beide zijden heggen staan, die aan de bovenzijde met elkaar zijn verbonden, zodat een soort tunnel ontstaat.
Berceaus stammen uit de tijd dat het voor adellijke dames mode was er zo wit mogelijk uit te zien, om zich te onderscheiden van niet-adellijke personen die, doordat ze veel in de buitenlucht kwamen, een bruine teint hadden. Door de berceaus kon men buiten wandelen en buiten de zon blijven. (Bron: Wikipedia).
Deze Berceau is te vinden tussen de Kruidhof en de Warmoeshof, de groententuin (warmoes is de naam voor snijbiet) van het Muiderslot. De beukenberceau is 40 jaar oud en ziet er schitterend uit.

Het woord komt uit het Oud Frans, Berçuel en Latijn, Berciolum, wat wieg betekent. Je kunt het inderdaad zien als een soort omgekeerde wieg. Zie ook La Berceuse van Van Gogh.

Nog een berceuse: de versie van Anselm Kiefer die weliswaar moest reageren op de Nachtwacht van Rembrandt in het Rijksmuseum, maar eigenwijs reageerde op La Berceuse van de buren, het Van Gogh Museum.



Ook te vinden in die tuin: twee mooie werken van Sjoerd Buisman: de dwarsdoorsnede van een bleekselderij stengel en een bronzen pompoen met riem.


Tot slot de raadselachtige potten met losse deksels. (ertussen is weer het werk van Sjoerd Buisman te zien). Hierin werden de asperges gezet zodat ze door gebrek aan zonlicht mooi wit bleven. En daarmee zijn we weer terug bij de functie van de Berceau...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten